- Een van de architecten van het internet waarschuwt investeerders tegen overhaast wedden op chatbots die met kunstmatige intelligentie werken, zoals ChatGPT.
- Volgens Vint Cerf kleeft er een “ethisch probleem” aan chatbots, omdat ze niet altijd juist werken.
- Mensen zouden volgens Cerf goed moeten nadenken voor ze dit soort chatbots gebruiken, want deze diensten werken volgens hem niet altijd in je voordeel.
- Lees ook: Copywriters, journalisten en marketeers vrezen ChatGPT: experts geven 3 redenen waarom dit niet terecht is
De hype rondom de door kunstmatige intelligentie aangestuurde bot ChatGPT is nog maar enkele maanden oud, maar toch luidt één van de ontwikkelaars van het internet de alarmbel. Er zou bij investeerders sprake zijn van goudkoorts rondom de achterliggende technologie.
Volgens Vint Cerf, die bekend staat als de “vader van het internet“, moeten beleggers niet overhaast hun geld zetten op zogenoemde ‘conversational chatbots‘, zoals ChatGPT en Google Bard, puur omdat die “cool” zijn en het nieuws domineren.
Ethisch probleem met chatbots
Chatbots die op basis van kunstmatige intelligentie werken, hebben volgens Cerf ook een “ethisch probleem”. Dat zei hij maandag tijdens een conferentie in de Amerikaanse staat Californië, waar de Amerikaanse tv-zender CNBC over berichtte.
“Iedereen praat over ChatGPT of [over] Google’s versie daarvan en we weten dat het niet altijd op de manier werkt zoals we zouden willen”, aldus Cerf.
Volgens Cerf is het belangrijk om te beseffen dat niet alle mensen die nieuwe technologie promoten, oprecht handelen. Sommigen "zullen proberen te doen wat in hun voordeel is en niet in dat van jou", zegt de internetpionier. Investeerders zouden volgens hem "goed moeten nadenken over [de vraag] hoe je deze technologieën kunt gebruiken."
Cerf, die ook vicepresident en zogenoemde chief internet evangelist is bij Google, staat bekend als een van de "vaders van het internet", omdat hij een deel van de achterliggende techniek heeft ontworpen. As chief internet evangelist 'draagt" Cerf "bij aan de ontwikkeling van mondiaal beleid en de voortdurende verspreiding van internet", volgens Google Research.
De internetpionier vertelde zijn toehoorders dat hij een chatbot had gevraagd om iedere zin te eindigen met een emoji. De chatbot slaagde er niet in, waarop Cerf deze bekritiseerde en de chatbot vervolgens excuses aanbood. Ook vroeg Cerf de chatbot een biografie over hem te schrijven, maar zaten er feitelijke onjuistheden in het stuk.
Cerf gaf aan dat softwareprogrammeurs in principe verantwoordelijk zijn voor het corrigeren van fouten. Het minimaliseren van het potentieel van een worstcasescenario, is volgens hem "erg belangrijk".
Hevige concurrentiestrijd rond artificial intelligence
Startup OpenAI lanceerde zijn chatbot ChatGPT afgelopen november en wordt hierbij ondersteund door Microsoft.
Afgelopen week presenteerde Microsoft een met ChatGPT verrijkte versie van zoekmachine Bing. Een dag daarvoor kondigde Google zijn chatbot Bard aan, die eveneens op kunstmatige intelligentie werkt.
Volgens CEO Sundar Pichai van Google gaat het om een "experimenteel" model. Bard wordt voorlopig nog getest door een beperkte groep gebruikers. Volgens Pichai zal de dienst de komende weken op grotere schaal beschikbaar worden gemaakt.
Sommige werknemers van Google hebben zich overigens al kritisch uitgesproken over de lancering van Bard, die ze "gehaast" en "mislukt" vinden.
Microsoft hoopt dat zijn "nieuwe Bing" betere antwoorden geeft op vragen van gebruikers. Ook heeft de dienst een chatextensie waarmee gebruikers met Bing kunnen "praten" om vragen te stellen.